GK quiz for competitive exams 2021

GK quiz for competitive exams 2021 for RBI, IBPS SO, IBPS Clerk, IBPS, CTET,TET, BED, SCRA, UPSC, SSC, PO, RRB.

  1. In which state is the Luuni River flowing?
    Answer: Rajasthan
  2. The largest producer of asbestos in the world.
    Answer: India
  3. Where is Santa Cruz airport?
    Answer: Mumbai
  4. Which was India’s first full-colour film?
    Answer – Jhansi ki Rani
  5. Who was the Chairman of the First Finance Commission of India?
    Answer: K C. Niyogi
  6. Which state is mostly populated by the poverty line in India?
    Answer: Orissa
  7. Black soil is the most suitable for which crop?
    Answer: Cotton
  8. World AIDS Day is celebrated?
    Answer: December 1
  9. Where is the headquarters of the Coca-Cola Company located?
    Answer: Atlanta
  10. Minimum age should be for fighting the Lok Sabha election in India.
    Answer: 25 years
  11. When is International Women’s Day celebrated?
    Answer – March 8
  12. Where is Kanha National Park located?
    Answer – In Mandla
  13. Where is the Dhruv of India’s nuclear reactor located?
    Answer: Trombay
  14. Where is the ‘Statue of Liberty’ located?
    Answer – in New York
  15. Where is the ‘Red Square’ located?
    Answer: In Moscow
  16. Aswan dam located in which River?
    Answer: On the Nile River
  17. What is ‘Pentagon’?
    Answer: US Department of Defense’s Office
  18. The Narmada is the origin of the river.
    Answer: Amarkantak
  19. The first digit of the PIN code is called.
    Answer: Number of postal zones related to post office
  20. Which water reservoir separates Europe from Africa?
    Answer: Gibraltar
  21. Where is Nhava Seva port located in India?
    Answer: Near Mumbai
  22. Which port is on the west coast?
    Answer: Paradise
  23. Where is the tin found in India?
    Answer: Hazaribagh (Jharkhand)
  24. Shivaji was arrested by which ambassador of Aurangzeb?
    Answer: Raja Jaisingh
  25. Which queen of Rajasthan had sent Rakhi to the emperor Humayun and urged for help against Bahadur Shah?
    Answer: Queen Kannavati

 

  1. The Sardar Sarovar project is situated on which river?
    Answer: on the Narmada River
  2. Where is the railway wagon factory (CIMMCO) located in Rajasthan?
    Answer: In Bharatpur
  3. There were how many Indian princely states before independence.
    Answer: 562
  4. When did the British Parliament pass the Indian Independence Act?
    Answer: July 1947
  5. When did Lord Mountbatten, President of the Bharat Divas Parishad, announce the partition of India?
    Answer: On 3 June 1947
  6. Who was the first person to talk about two Separate Nationals of India?
    Answer – Muhammad Iqbal
  7. Who was the founder of ‘Farvard Block’?
    Answer – Subhash Chandra Bose
  8. Even after the opposition of Gandhi, who was made the Congress president?
    Answer – Subhash Chandra Bose
  9. On 13th April 1919, the Jaliawala Bagh massacre in Amritsar protested against whose arrest?
    Answer: Satyapal and Saifuddin Kichalu
  10. In 1885, where was the first session (अधिवेसन) of the Indian National Congress, headed by Vyomkesh Chandra Banerjee?
    Answer: Mumbai
  11. Who had declared the partition of Bengal in 1905?
    Answer – Lord Curzon
  12. There is a minimum age limit for the election of the Lok Sabha in India.
    Answer: 25 years
  13. Which ruler defeated King Harshavardhana?
    Answer: Pulakeshin II
  14. Who first hindered Hindu law?
    Answer: Manu
  15. Where was the death of Mughal Emperor Bahadur Shah Zafar?
    Answer: Rangoon
  16. Which year was the launch of color light signaling in India?
    Answer – in 1928
  17. Lord Clive defeated to whom in the Battle of Plassey?
    Answer – Sirajuddaula
  18. When did the Indian National Congress demand full Swaraj?
    Answer – in 1929
  19. What is famous for Kaziranga Reserve?
    Answer – for a horny rhinoceros
  20. In which city is the authentic time and local time of India is the same?
    Answer: Allahabad
  21. Which dance is related to dancer Sonal Mansingh?
    Answer: Bharatanatyam
  22. When was the Muslim League celebrating ‘Mukti Diwas’?
    Answer – in 1929
  23. Who has invented the method of the depiction of Cubism?
    Answer – Pablo Picasso
  24. Nagasaki Nagar of Japan is situated on which island?
    Answer – QiShu
  25. Harmuz Water Treaty separates which two countries?
    Answer: Iran and Oman

GK Questions and Answers : Set-7

  1. Which year was the first meeting of the Rajya Sabha held?
    Answer – in 1952
  2. What is in Caga?
    Answer: Nuclear energy production
  3. Where is the headquarters of the United Nations Education, Science and Sanskrit Organization (UNESCO) located?
    Answer – in Paris
  4. In India, how many states and union territories are now divided by administrative vision?
    Answer: 29 States and 7 Union Territories
  5. What is pagoda?
    Answer: Buddhist Temple
  6. The zoristians are called.
    Answer – People of agnostic race
  7. Which country is called ‘Land of Golden Pagoda’?
    Answer: Myanmar (Burma)
  8. Humayun Naama is composed of whom?
    Answer: Gulbadan Begum
  9. Currently, the total length of India’s railroad is.
    Answer – 64640 KM (verify from your side too)
  10. Where does the Western and Eastern Ghats meet?
    Answer: On Palghat
  11. From what place did the remains of Harappa civilization come from?
    Answer: Nagarjuna Konda
  12. Who was the first recipient of the Human Rights Award?
    Answer: Nelson Mandela
  13. Which is the state of spices in India?
    Answer: Kerala
  14. How many army commandos are organized?
    Answer: Five
  15. What is ’10-Downing Street’?
    Answer: Residence of the Prime Minister of England
  16. Kalpana Chawla originally was from which place
    Answer: Haryana (India)
  17. 0 longitude that passes through Greenwich
    Answer: Chief posthumous
  18. Gorsoppa Waterfall is situated on which river?
    Answer: Sharavati
  19. What was the number of members of the draft constitution of Indian Constituent Assembly?
    Answer – 7
  20. Who founded the ‘Hindustan Republican Association’ in 1924?
    Answer: – Shachindranath Sanyal
  21. During the Rigvedic period, the main deities of Brahmins were.
    Answer: Som (सोम)
  22. What is ‘Green Peace’?
    Answer: An International Organization for Environmental Protection
  23. In which style is the temple of Bhubaneswar, Puri, and Pilani built?
    Answer: Nagar
  24. In which state of India diamond is found?
    Answer: Madhya Pradesh
  25. The country’s first train that got the honor of I.S.O-9001.
    Answer: Bhopal Express
  26. The word ‘Third Eye’ is related to which game?
    Answer: Cricket
  27. Where is the southernmost point ‘Indira Point’ of India located?
    Answer: Big Nicobar Islands
  28. A minimum distance of two places on the globe is?
    Answer: On the main longitude
  29. In which tribe is the trend of seasonal migration found?
    Answer – Bhutia
  30. Who was the first president of the Indian Lok Sabha?
    Answer: G. V. Mavlankar
  31. Trirat of Jain religion.
    Answer: Right-to-do, proper behaviour, right-thinking
  32. When was the Indian Navy established in Cochin?
    Answer: In January 1969
  33. Yamini Krnamamurthy is related to which dance?
    Answer: Bharat Natyam dance
  34. Forbes is the Satellite of which planet?
    Answer: Mars
  35. Uri Jeevan Power Project is in which state of India?
    Answer: Jammu Kashmir
  36. The Losang Festival is celebrated in which country?
    Answer – Taiwan
  37. In which area is the Pulitzer Prize awarded?
    Answer: Journalism
  38. The tourist day is celebrated on the date in the world?
    Answer: 27 September
  39. The first large-scale action of extremist revolutionaries is related to ‘Big Dacoity’?
    Answer: East Bengal
  40. What was the famous European traveller ‘Barnear’ by profession?
    Answer: Doctor
  41. Who is credited for the complete construction work of Qutub Minar?
    Answer – Eltumish
  42. Who was the last Mughal ruler to sit on the Mayur Throne (मयूर सिंहासन)?
    Answer – Muhammad Shah
  43. Who was the biggest obstacle in getting the throne of Shah Jahan on the death of Jahangir?
    Answer: Shayariar
  44. Where was the capital of Chalukya?
    Answer: Watapi
  45. In what period was the invention of the decimal system in India?
    Answer: Gupta Kal (गुप्त कल)
  46. Which Buddhist schism was divided into two distinct and independent sects, Buddhism ‘Hinayana’ and ‘Mahayana’?
    Answer: 4th
  47. Which is the Meeting point of Eastern and the Western Ghats?
    Answer – Nilgiri Hills
  48. The Chief Minister who served the longest term in India?
    Answer: Jyoti Basu
  49. Dilwara Temple at Mount Abu is of which religion?
    Answer: Jain temple
  50. Which continent is called the White Continent?
    Answer – Antarctica
  51. In which state is the Old Bird Sanctuary?
    Answer: Rajasthan
  52. Who is known as Frontier Gandhi?
    Answer: Khan Abdul Gaffar Khan
  53. Patliputra was the first capital of which Mauryan Empire
    Answer – Chandragupta Maurya
  54. Human Rights Day is celebrated.
    Answer – December 10
  55. Which is the leading tea producing state of India?
    Answer: Assam
  56. Who was the 2nd woman of India to climb Mount Everest?
    Answer – Santosh Yadav
  57. Who was the first woman president of the Indian National Congress?
    Answer: Annie Besant
  58. Where is Jim Carbet Park located?
    Answer – Uttaranchal
  59. Somnath temple was destroyed by which invaders?
    Answer – Mahmood Ghaznavi
  60. Dada Saheb Phalke was the first person honored with the award.
    Answer – Devika Rani
  61. When was ‘U.N.O’ established?
    Answer: 1945
  62. India exports the highest amount of commodity.
    Answer – cotton cloth
  63. Gram comes under which crop?
    Answer: Pulses
  64. Which is the longest railroad in India?
    Answer: Northern Railway
  65. Who was the 12th President of India?
    Answer: – Dr. Abdul Kalam
  66. Which state of India is the largest producer of rubber?
    Answer: Kerala
  67. In which state is the Bhankha Nangal Dam located?
    Answer: Punjab
  68. The great man Virsa Munda was from which state of India?
    Answer: Jharkhand
  69. Who is the supreme army commander of the Indian Army?
    Answer: President
  70. The distance between two tracks Railway ‘broad-gauge’ is?
    Answer – 1.675 m
  71. Where is the Central Railway Office?
    Answer: In Mumbai
  72. Which is the 29th state of India?
    Answer: Telangana
  73. The world’s largest desert.
    Answer: Sahara
  74. The first satellite launched by India.
    Answer: Aryabhatta
  75. Who conducts small cases in rural areas?
    Answer – Sub-divisional authority
  76. India’s largest gold producing state.
    Answer: Karnataka
  77. Dr. A.P.J. Abdul Kalam was most famous in which area?
    Answer: Science
  78. The largest rice producing state in India.
    Answer: West Bengal
  79. At which place nuclear testing mostly done?
    Answer: Pokaran
  80. Who is the author of the song Govind?
    Answer: Jayadev
  81. The name of the father of Gautam Budh was.
    Answer – Shudhodhan
  82. National Youth Day is celebrated on?
    Answer – January 12
  83. Where was the first See ports established by the British in India?
    Answer – Surat
  84. Where is the National Defense Academy?
    Answer: Khadgavasala
  85. Which city is called the Unchanging City of the World?
    Answer: Rome
  86. India’s most literate state.
    Answer: Kerala
  87. India’s longest dam.
    Answer: Hirakud Dam
  88. Who built Fatehpur Sikri?
    Answer: Mughal Emperor Akbar
  89. Who was the first person to land on the moon’s surface?
    Answer: Neil Armstrong
  90. India’s most famous place for the oil sector.
    Answer: Digboi-Assam
  91. By which surname Japan’s capital Tokyo is known?
    Answer – Osaka
  92. Who gave the word Harijan?
    Answer: Mahatma Gandhi
  93. Where is a very good yield in India?
    Answer: In Karnataka
  94. The folk dance ‘Kikali’ is famous in which state?
    Answer: Haryana
  95. The term ‘googly’ is related to which game?
    Answer: Cricket
  96. Which is the highest coal producing state?
    Answer: Jharkhand
  97. Where is Charminar located?
    Answer: Hyderabad
  98. Where did the Metro first started in India?
    Answer: Calcutta
  99. Golden Temple is located in which Indian city?
    Answer: Amritsar
  100. Rourkela is famous for which mineral?
    Answer – iron
  101. Mandal Commission came into force during the tenure of which Prime Minister?
    Answer: North – V. P. Singh
  102. What is SARS?
    Answer: Viral Disease
  103. Who is the father of the Green Revolution in India?
    Answer: M.S. Swaminathan
  104. The White Revolution is concerned with?
    Answer: Milk
  105. Godhra is famous for what?
    Answer: To burn people in the train
  106. Who was the last Mughal ruler?
    Answer – Bahadur Shah Zafar
  107. Who opposed Sati’s custom?
    Answer: Raja Ram Mohan Roy
  108. What is the full form of OBC?
    Answer – Other Backward classes
  109. Why is SAIL famous?
    Answer: For steel production
  110. Why the demand draft is crossed?
    Answer – So that payment can be done only through a bank account
  111. Where does Pushkar Mela organized?
    Answer: – Jaipur
  112. Where was the establishment of Azad Hind Fauj?
    Answer: Singapore
  113. What is India’s place in the world in terms of area?
    Ans: – Seventh
  114. Zakir Hussain is concerned with?
    Answer: Tabla
  115. The Samadhi of Lal Bahadur Shastri is situated at?
    Answer – Vijay Ghat
  116. Suez combines the canal.
    Answer – to the Red Sea and the Mediterranean Sea
  117. Who is the queen of the spices?
    Answer: Cardamom
  118. Who was the founder of Nazism?
    Answer: Hitler
  119. Who has run the ‘Din-i-Elahi’ religion?
    Answer: Akbar
  120. Who is called “Gharib Nawaaz”?
    Answer: Khawaza Moinuddin Chishti
  121. Where is the Qutub Minar?
    Answer: In Delhi
  122. The land between the mountain and the hill is called.
    Answer: Valley
  123. Where Saharia tribe is found?
    Answer: In Rajasthan
  124. By which colour the mountain and hills are represented in the map.
    Answer: Red color
  125. Which country is the Largest producer of silk?
    Answer: China
  126. Who was the Prime Minister of Pakistan at the time of Kargil war?
    Answer: Nawaz Sharif
  127. India’s national bird.
    Answer: Peacock
  128. When was the Indian National Congress established?
    Answer – 1885
  129. Which shape is made from underground water?
    Answer – Karstvideo
  130. …………. is a Kharif crop.
    Answer: Mecca
  131. When the bajra crop is harvested?
    Answer: October-November
  132. Eskimo’s house is built by.
    Answer – Snow
  133. Before Delhi which city was the capital of India?
    Answer: Calcutta (Presently – Kolkata)
  134. A red triangle (Δ) is related to.
    Answer: Family Welfare
  135. Contour shows the line.
    Answer: From the same elevation and shape to the sea level
  136. Where the Kaveri River flows.
    Answer: South India
  137. Who is the creator of the Mahabharata?
    Answer: Vedavas
  138. Which is the most common tribe in Sri Lanka?
    Answer: Sinhalese
  139. Which cereals are burnt during Holika Dahan?
    Answer: Barley (Jou)
  140. Who got income from the registration fee in the village fair?
    Answer: District Council
  141. Who founded the ‘Khudai Khidmatgar’?
    Answer: Khan Abdul Gaffar Khan
  142. Where is the Ganges-Yamuna River’s meeting place?
    Answer: In Allahabad
  143. The northernmost mountain range of the Himalayas is called.
    Answer – Hemadri
  144. What was the name of Buddha’s childhood?
    Answer – Siddhartha
  145. India’s maritime border is how much longer?
    Answer: 7500 KM
  146. Megasthenes was the ambassador of?
    Answer – Cellulose
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *